top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermargreet van dessel

OVERLEVINGSKANSEN BIJ BORSTKANKER.

Vanmorgen las ik op www.gezondheid.be een artikel over de overlevingskansen bij borstkanker.

In dit artikel wordt gesteld dat het al of niet overwinnen van (borst)kanker vooral te maken heeft met het stadium waarin de kanker zich bevindt, het effect van de behandeling, de familiale voorgeschiedenis, de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.


De kans op overleving bij kanker drukt men uit met de term 'vijfjaarsoverleving'. Dat geeft het gemiddelde percentage mensen aan dat 5 jaar na de kankerdiagnose nog in leven is.

Na deze periode is de kans dat de kanker nog terugkeert, vrij klein.

De vijfjaarsoverleving bij borstkanker is redelijk goed : 5 jaar na de diagnose is ongeveer 90% van de patiënten nog in leven.


Bij dit artikel wil ik graag enige opmerking plaatsen :


- Wat is de waarde van "vijfjaarsoverleving" ??? Toeval dat ik veel meer verneem over mensen die na langere tijd (... 10 jaar of langer...) hervallen of een nieuwe kanker ontwikkelen...???


- Bij vermelding van de 'familiale voorgeschiedenis' neem ik aan dat de schrijver op de genetische voorbeschiktheid van (borst)kanker doelt, namelijk : wanneer het genetische onderzoek aantoont dat de persoon (vrouw of man) drager is van het BRCA1 of het BRCA2 gen, zij of hij een grote kans heeft om borstkanker gedurende haar/zijn leven te ontwikkelen. Een vrij somber vooruitzicht...!!!

Daarom vind ik het belangrijk om hier te vermelden dat de leer van de EPIGENETICA (een vrij nieuwe wetenschap) in dit opzicht POSITIEF NIEUWS kan brengen!

De Epigenetica stelt namelijk dat wij, door onze LEVENSWIJZE (voeding, lichaamsverzorging, sociale leefomgeving en milieu, beweging, stressbeheersing....), maar zeker ook door onze LEVENSHOUDING (mindset) onze GENEN, en dus onze GEZONDHEID, (positief of negatief) KUNNEN BEINVLOEDEN !


Mijn aanname is dat kanker zeker niet alleen afhankelijk is van het slechte lotje dat we getrokken zouden hebben (wat her en der ook beweerd wordt).

Uit eigen ervaring kan ik dat alleen maar bevestigen. Toen ik, 10 jaar geleden, de diagnose borstkanker kreeg, was ik een perfectionistisch ingesteld persoon : niks was goed genoeg, alles kon beter, bang om afgewezen te worden omdat ik niet goed genoeg was. Om het tegendeel te bewijzen was ik voortdurend 'bezig' zodat ik constant over mijn grenzen ging...

Door de kankerdiagnose kreeg ik een 'wake-up call'... ik viel stil...en stilaan kwam het besef dat ik zo niet verder kon. Het begrip 'KANKEREN' kreeg een diepere betekenis voor mij en ook het gezegde 'ZIEKTE ALS SIGNAAL' deed mij nadenken.

De 'ziekte' KANKER heb ik kunnen transformeren naar BEWUST en GEZOND LEVEN.


Ik noem mij een ERVARINGSDESKUNDIG COACH' die zich volledig in de problematiek van lotgenoten kan inleven en hen met raad en daad, stap voor stap, begeleidt naar een BETER en VITALER LEVEN.49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page